Logo

מוסדות מאר אליאס
אעבלין - גליל
Description of image

"יהיה שלום כשיהיה צדק והוגנות - וצדק מתחיל בחינוך", הבישוף אליאס שקור

מוסדות חינוך 'מאר אליאס' מיסודו של הבישוף האב ד״ר אליאס שקור, בכפר אעבלין, ממוקמים בתוך קמפוס חינוך מרשים על שטח של 45 דונם, בצדו הדרומי של הכפר. בקמפוס מספר מוסדות לפי רצף התפתחותי.

הבישוף האב ד״ר אליאס שקור הוא שהקים, הוביל, וקידם את המוסדות בשנת 1981. בבית הספר לומדים יחדיו תלמידים נוצרים, מוסלמים ודרוזים מכ-40 יישובים. מורים הם מכל קשת החברה בגליל, ערבים ויהודים.

סיפור מוסדות מאר אליאס החל בשנת 1965. האב שקור סיים את לימודיו האקדמיים בנצרות בסורבון, חזר לארץ ומיד מונה ככומר של העדה הקתולית בכפר אעבלין, אז כפר קטן, לא מוכר ולא מפותח ובו בית ספר עם שני חדרים שמעט מתלמידים הגיעו אליו.

באותם ימים הכפר היה מפולג עדתית וחברתית בנוסף לתנאים הפיזיים קשים שבו. האב שקור היה צריך לקבל החלטה האם להישאר, לקבל את התפקיד ולשרת בכפר או לעבור למקום אחר. לאחר לילה של הרהורים והתלבטויות, החליט האב שקור, על־פי צו אמונתו הנוצרית ונאמנותו לתפקידו, לשרת את אנשי הכפר המוזנח ולקדם אותו. הצעד הראשון שנקט היה חיזוק השותפות והאחדות בין התושבים, קירוב לבבות וביקורי בית לכל בני העדות השונות. הוא ביקר תחילה בבתים של המשפחות המוסלמיות. בהמשך פעל להקמת ספרייה ומאוחר יותר להפעלת קייטנות לילדים ולנוער. פעולות אלה אפשרו לתושבי הכפר להכיר ולהתקרב האחד לשני. בשלבים מתקדמים יותר, פעל להקמת בתי ספר שחינכו את כלל התלמידים ואפשרו קשרים חברתיים וסולידריות יישובית.

במרכז הקמפוס ממוקמת כנסיית 'הדרשה על ההר' ומסביבה ממוקמים מוסדות החינוך, לפי שכבות הגיל השונות: מעון לגיל הרך, אשכול גני ילדים, בית ספר יסודי, חטיבת ביניים, בית ספר תיכון, ספרייה, אודיטוריום, אולם ספורט, מכון כושר ומרכז לימודי. בקמפוס לומדים כ־2,500 תלמידים ותלמידות, ומלמדים בו מעל 200 מורים ומורות בעלי השכלה אקדמאית מתקדמת.

הקמפוס נבנה ביוזמה פרטית של האב שקור כשהיה הכומר של העדה הקתולית באעבלין, ואיתו תומכים מהעדות השונות בכפר. האב שקור האמין בהשקעה בחינוך וראה בה את הדרך הנכונה להשגת חברה שוויונית, צודקת ומאמינה בשלום. על פי המילים שלו "בישראל חיים ביחד בני דתות ועדות שונות, בעלי רעיונות שונים, אנו עושים כאן הכל בכדי ליצור אווירה של אחדות למרות השוני. אנו מאמינים כי חשוב ללמד וללמוד על סלחנות, סובלנות והכלה בין בני אדם, למען התקווה לשלום״. על פי אמונה חזקה זו, הערכים של אחדות, שייכות, נתינה וחיים משותפים המבוססים על כבוד ושוויון הינם בסיס לתהליך החינוכי של רצף המוסדות.

הקמפוס הוא תוצר של צורך חיוני לקיומן של מסגרות חינוך איכותיות בחברה הערבית, מסגרות שמקבלות תלמידים ומשפחות מכל העדות בכפר ובגליל. שותפות חזקה בתוך הכפר בין התושבים המוסלמים והנוצרים, שותפות עם תורמים ומתנדבים מחוץ לארץ, קידום היחסים בין ערבים ליהודים, אלה היו שלושת הערוצים שהובילו להצלחת העשייה ולקידום פרויקט מוסדות 'מאר אליאס'. "העולם כולו הוא שדה העשייה שלי" - הוא אחד המשפטים החזקים של האב שקור.

האגף לעדות דתיות במנהל לתפקידים מיוחדים במשרד הפנים ערך בשנה שעברה פעילות באמצעות יום לימודים לקידום הסובלנות בישראל בבית הספר תיכון "מאר אליאס" באעבלין. במהלך היום עשרות אנשי דת: אימאמים מוסלמים, כמרים נוצרים, אנשי דת דרוזים ומנהלי ועובדי האגף קיימו שיעורים, פאנלים ושיחות עם תלמידים משכבות י', יא' ו-יב', בדבר קידום החיים המשותפים בדגש על ערך הסובלנות בין הדתות והעדות בעיתות שגרה, ובמיוחד בעיתות משבר כדוגמת העת הנוכחית - מלחמת חרבות ברזל. כמו כן, נטעו מנהלי ועובדי האגף, ביחד עם צוות בית הספר ומאות תלמידים, את עץ הסובלנות כסמל לחיים המשותפים וערכו תהלוכה ביישוב עם שלטים לקידום הסובלנות והחיים המשותפים.

מנהל אגף עדות, איאד סרחאן: "בחרנו לקיים את יום הסובלנות בבית הספר התיכון 'מאר אליאס' מאחר ולומדים ומלמדים כאן בני דתות ועדות שונות. מכאן ייווצר מסר של סובלנות אותו אנו מקדמים במשרד הפנים. קיימת חשיבות לדבר על כך ולקדם זאת בין כל הדתות והעדות. אגף עדות דתיות במנהל לתפקידים מיוחדים מוביל פעילות לקידום החיים המשותפים בקהילות - עדות ודתות בישראל ובין הקהילות, בשגרה ובחירום. מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל אף הגברנו את הפעילות למען חיזוק האחדות והחיים המשותפים בארץ."